Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΕΞΟΜΟΙΩΤΗΣ ROBOT

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Νομού Κυκλάδων Τσεπαπαδάκης Ανδρέας ενημέρωσε όλους τους συνάδελφους που επιθυμούν να δουλέψουν εφαρμογές σε Robotic (Ρομποτική) ότι υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα εξομοίωσης που μπορεί να το κατεβάσετε από την παρακάτω ιστοσελίδα http://robotstadium.org.
Η διαδικασία κατεβάσματος είναι η εξής :
1) Εισαγωγή στην παραπάνω Ιστοσελίδα, από την επιλογή του Μενού HOME επιλέγω από το κείμενο που εμφανίζεται το σημείο που λέει webots simulator
2) Στην σελίδα που εμφανίζεται επιλέγω από τα 3 λειτουργικά που έχει ποιό επιθυμώ (Linux, Windows και Mac) οπότε στην επόμενη σελίδα επιλέγω το πρόγραμμα για κατέβασμα που είναι 76 ΜΒ και λέγεται webots 6.1.1.
3) Το εγκαθιστώ στο δίσκο μου και ξεκινώ την εργασία επιλέγοντας το Robot ποδοσφαίρου που είναι το μοναδικό τελείως δωρεάν όλες οι άλλες εφαρμογές είναι δωρεάν όμως trial για 30 ημέρες. Χρειάζεται ένα περιβάλλον της Γλώσσας C ή το Eclipse για Jawa στα οποία θα γράφετε τον κώδικα των κινήσεων των Robot και θα βλέπετε άμεσα την κίνηση στον εξομοιωτή. Επίσης υπάρχουν εντολές σερβομηχανισμών κινήσεων του Robot ποδοσφαίρου.
4) Υπάρχουν εγχειρίδια χρήσης στο πρόγραμμα μέσα και συγκεκριμένα στο webots/lib τα αρχεία controller.jar και RCXController.jar.

Επισημαίνω ότι η πλήρη δωρεάν εφαρμογή είναι μόνο για ένα Robot που μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο, όλες οι άλλες εφαρμογές (γύρω στις 10 με διάφορα Robot) είναι trial για 30 ημέρες.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κώδικας που γράφετε για το Robot ποδοσφαίρου είναι εφαρμόσιμος σε αντίστοιχο φυσικό Robot που έχουν κατασκευάσει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας (Ι.Τ.Ε. Κρήτης) (αλλά και άλλοι οργανισμοί) και συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με Robot.
Ελπίζω ότι κάποιοι που επιθυμούν να ασχοληθούν θα τους βοηθήσει αυτός ο εξομοιωτής.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 12 ΑΚΡΩΝ

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής (Σ.Σ.Π.) Νομού Κυκλάδων Τσεπαπαδάκης Ανδρέας προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 12/03/2009 και ώρα 10:00 – 12:00 με τους καθηγητές Πληροφορικής ΠΕ19-20 των νήσων Μήλου (στο Γυμνάσιο Μήλου), Κιμώλου (Γυμνάσιο με Λ.Τ.), Σέριφος (Γυμνάσιο με Λ.Τ.), Θήρας (στο Γυμνάσιο Θήρας ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.), Νάξου (στο Λύκειο Νάξου), Κέας (Γυμνάσιο με Λ.Τ.), Άνδρου (στο Λύκειο Άνδρου), Τήνος (Λύκειο Τήνου), Μύκονος (ΕΠΑΛ Μυκόνου), Πάρου (στο Λύκειο Παροικιάς) και Σύρου (στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ),όσων συναδέλφων το ωράριο διδασκαλίας τους το επέτρεπε την παρακολούθησαν, επίσης μπορούσαν να παραβρεθούν και όλοι οι καθηγητές πληροφορικής ΠΕ19-20 που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία και οι προϊσταμένοι γραφείων.
Η θεματολογία της τηλεδιάσκεψης ήταν η παρακάτω :
1. Το πρόγραμμα CULT
2. Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής
3. 3η Πανελλήνια Διημερίδα Πληροφορικής Καθηγητών Β’/θμιας Εκπαίδευσης
4. Ερωτηματολόγιο Καθηγητών ΠΕ19 – ΠΕ20 για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου
5. Το μάθημα για την Ασφαλή Χρήση Διαδικτύου στην Σύρο και σε άλλα Νησιά
6. Θέματα που εθέσαν οι συνάδελφοι

Για όλα τα παραπάνω θέματα 1 – 5 υπάρξαν εισηγήσεις εκ μέρους του Σ.Σ.Π. που είχαν σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πρίν τον χρόνο τηλεδιάσκεψης για να υπάρχει εκ μέρους των συναδέλφων ο χρόνος προβληματισμού και αναστοχασμού επί τις θεματολογίας προϋποθέτοντας μια γόνιμη, δημιουργική και αποτελεσματική συζήτηση.