Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας παραθέτω παρακάτω κάποια χωρία από τον κανονισμό λειτουργίας του ΣΕΠΕΗΥ και τα οποία θέλουν προσοχή διότι άρχισαν τα παρατράγουδα από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που απαιτούν να χρησιμοποιούν τα εργαστήρια ΣΕΠΕΗΥ χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι το εργαστήριο το έχει χρεωμένο κάποιος καθηγητής ΠΕ19-20 και υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να το χρησιμοποιήσουν που αναφέρονται παρακάτω. Δυστυχώς για τους υπεύθυνους ΣΕΠΕΗΥ δεν μπορούν να ΑΡΝΗΘΟΥΝ την χρήση διότι ο κανονισμός το λέει ρητά και όποιος αποδέχθηκε να γίνει υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ έπρεπε αυτό να το γνωρίζει, όμως θα πρέπει να ελέγχουμε τις προϋποθέσεις αν τηρούνται και να παρεμβαίνουνε δραστικά εκεί που δε υπάρχουν. Βέβαια το μπέρδεμα γίνεται μόνο στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και λιγότερο στα εργαστήρια Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων.
Εν συντομία σας αναφέρω διευκρινιστικά ότι :
1) Αναπληρωτής καθηγητής άλλης ειδικότητας που έχει πρώτη ανάθεση εργαστηριακό μάθημα με χρήση του εργαστηρίου πληροφορικής (ΣΕΠΕΗΥ) δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει διότι δεν έχει την πιστοποίηση σε ΤΠΕ του ΥΠΕΠΘ. Υποχρεωτικά θα μπει και ο καθηγητής πληροφορικής υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ ακόμη και αν δεν το έχει ούτε πρώτη ούτε δεύτερη ανάθεση. Σε περίπτωση μόνιμου εκπαιδευτικού πρέπει να έχει πιστοποίηση σε ΤΠΕ του ΥΠΕΠΘ τότε μπαίνει δικαιωματικά δυστυχώς. Αν πρέπει να μπουν 2 ή 3 καθηγητές πρέπει να ισχύουν τα παραπάνω για τον καθένα αλλιώς ο 2ος ή 3ος θα είναι ο υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.
2) Στην ΕΠΑΣ όπου δεν υπάρχει τομέας αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται εργαστήριο πληροφορικής τους ΣΕΚ ή του ΕΠΑΛ ή άλλης σχολικής μονάδος ισχύουν όλα τα παραπάνω.
3) Τέλος προσέξτε την 5.4 του παρακάτω παραρτήματος αν δεν υπάρχει στο ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ συνδιδασκαλία με άλλο καθηγητής ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να την κάνετε διότι θεωρείται κανονικό ωράριο και πρέπει να το πάρετε επιπλέον σαν υπερωρία ή να συμπληρώσετε ωράριο αν έχετε μειωμένο
4) Τέλος όποιος δεν έχει τον κανονισμό λειτουργίας ΣΕΠΕΗΥ μπορεί να τον βρει στο site www.epyna.gr, έχει και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν ή να του τον στείλω μέσω e-mail.

Συνάδελφοι ενημερώστε και πιθανώς άλλους συναδέλφους που αγνοούν πολλά από τα παραπάνω διότι αν περάσουν και παγιωθούν αλλοίμονο μας σαν κλάδο και όλοι οι αγώνες έγιναν να πετύχουμε κάτι πάνε χαμένοι από δική μας απροσεξία και πιθανή αδιαφορία λόγο των αναθέσεων που έχουν σίγουρα προκαλέσει σύγχυση.


1.4 Δικαίωμα χρήσης του Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.
Η χρήση του Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ., η οποία διέπεται από τους νόμους, τα διατάγματα του κράτους και τους κώδικες δεοντολογίας, επιτρέπεται μόνο για εκπαιδευτικούς, επιμορφωτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.
Για τη χρησιμοποίηση του Σ.Ε.Π.Ε.ΗΥ. με σκοπό τη διεξαγωγή επιμορφωτικών δραστηριοτήτων από το σχολείο ή άλλους δημόσιους φορείς εκτός των θεσμοθετημένων επιμορφώσεων του ΥΠ.Ε.Π.Θ., απαιτείται προηγούμενη έγκριση του διευθυντή και του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης ή του Προϊσταμένου του οικείου Γραφείου Εκπαίδευσης.
Καταρχήν, δικαιούνται να χρησιμοποιούν το Σ.Ε.Π.Ε.ΗΥ. ο Υπεύθυνος αυτού και το προσωπικό των αρμόδιων ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.
οι χρήστες του Σ.Ε.Π.Ε.ΗΥ. διακρίνονται σε:
1. Εκπαιδευτές
Είναι εκπαιδευτικοί ή επιμορφωτές οι οποίοι καλούνται να διδάξουν εντός του Σ.Ε.Π.Ε.ΗΥ. μαθήματα Πληροφορικής ή μαθήματα και δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν τη χρήση Η/Υ. οι εκπαιδευτές έχουν συνήθως ειδικότητα Πληροφορικής, ενώ οι μη ειδικότητας πληροφορικής πρέπει, είτε να είναι πιστοποιημένοι επιμορφωτές Τ.Π.Ε. (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιμορφωτών της πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση»), είτε να έχουν πιστοποιημένες δεξιότητες στο πλαίσιο της πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση» ή σε άλλη δράση Τ.Π.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Όσο διαρκεί η εκπαιδευτική ή επιμορφωτική δραστηριότητα, ο εκπαιδευτής θεωρείται επιβλέπων του Σ.Ε.Π.Ε.ΗΥ.


2.2. Ωρολόγιο πρόγραμμα
Το ωρολόγιο πρόγραμμα χρήσης του εργαστηρίου ρυθμίζεται :

Εντός των ωρών λειτουργίας της Σχολικής Μονάδας, από το διευθυντή και τον Υπεύθυνο Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.

5.4 Ο Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.
Υπεύθυνος Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. αναλαμβάνει τις εξής υποχρεωτικές εργασίες:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
• Παροχή υποστήριξης επί θεμάτων χρήσης Η/Υ σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, του οικείου σχολείου. Συγκεκριμένα :
ο συνδράμει τον εκπαιδευτικό στην προετοιμασία διδασκαλίας,
ο συνδράμει τον εκπαιδευτικό κατά την διδασκαλία (συνδιδασκαλία). Η συνδιδασκαλία (με επιτελικό πάντα ρόλο του Υπεύθυνου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) πρέπει να έχει προηγουμένως καταγραφεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

1 σχόλιο:

SxolSymPe-tsepan είπε...

στην Αναστασία Κατρανίδου απάντησε...
Αγαπητή Αναστασία ειλικρινά δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς, το δικό μου σχόλιο είναι ότι όσοι είναι σε γραφεία για πολλούς και διαφόρους λόγους καλό είναι να επιζητούν κάποιες ώρες σε σχολείο για ΔΙΚΗ τους προϋπηρεσία τίποτα παραπάνω διότι γνώρισα άτομα ΠΕ19-20 που υπάρχουν 2-4 ώρες σε σχολείο και δεν πάνε καθόλου. Υπάρχει συνάδελφος που για 5 ημέρες διδασκαλίας έχασε το δικαίωμα να υποβάλει τα χαρτιά του για σχολικός σύμβουλος. Επίσης όσοι είναι σε γραφείο (5 ημέρες 8:00-2:30) και σε σχολείο μπορούν να πάρουν τις ώρες σαν υπερωρία ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ σε όσους δεν το κάνουν επικοινωνήστε μαζί μου να επιληφθώ προσωπικά του θέματος.

στον Μπούσιος Θ. απάντησε...
Αγαπητέ Θεόδωρε έχεις απόλυτο δίκιο για αυτές τις κακές συμπεριφορές όμως θα στο πω και μη με παρεξηγήσεις έχουμε και εμείς ευθύνη διότι για να σου πει αυτό η διευθύντρια σου σίγουρα κάποιος προηγούμενος από σένα είχε διαμορφώσει το ΚΛΙΜΑ για να θεωρεί δεδομένο ότι για να βγάλω την βεβαίωση αποδοχών θέλω πληροφορικάριο, παλαιότερα πως γινόταν όταν δεν είχαν πληροφορικάριο? Χειρόγραφα, να στο φτιάξει λοιπόν χειρόγραφα και είναι υποχρέωση της. Άσε που λέει και ψέματα διότι δεν έχει άτομο για τα μισθοδοτικά, δηλαδή δεν πληρώνει τους μόνιμους καθηγητές του σχολείου, αυτός υποχρεούται να κάνει και τις βεβαιώσεις. Να ένα επιπλέον δείγμα που ανεχόμαστε αν το ανεχόμαστε να κάνει άλλος τα μισθοδοτικά και άλλος να βγάζει τις βεβαιώσεις αποδοχών, απαράδεκτο. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν δυστυχώς συνάδελφοι (λίγοι ευτυχώς) που είναι ‘υποτελείς’ σε κάποιους διευθυντές διαμορφώνοντας κλίμα που ‘ψιθυρίζεται’ μεταξύ διευθυντών με κατάληξη να καπελώνουν ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ απαξιώνοντας τις κατακτήσεις του. Αυτοί δυστυχώς οι συνάδελφοι υπάρχουν και στις Κυκλάδες και ντρέπομαι για λογαριασμός τους. Το άκρο άωτον τις υποκρισίας τους είναι ότι κάνουν ενίοτε και αυστηρή κριτική εναντίον των πάντων (συμπεριλαμβανομένου και εμού, όχι ότι δεν πρέπει να μου κάνουν κριτική την θέλω καλοπροαίρετη και κακοπροαίρετη διότι στην ζωή μου έμαθα να δέχομαι την κριτική από όπου και αν προέρχεται, την μόνη που δεν ανέχομαι είναι η ανώνυμη διότι δείχνει μικροψυχία) αλλά όταν πρέπει να αποδείξουν αυτό που κατακρίνουν γίνονται χειρότεροι των κατακριτέων, διότι ισχύει αυτό που έλεγε ο Τσε Γκεβάρα ‘Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται’ και αυτοί δεν έκαναν ούτε πρόκειται να κάνουν τίποτα ποτέ τους.

στο GMARAGKOS απάντησε...
Αγαπητέ Γιάννη χαίρομαι καταρχάς που έκανες την μετακίνηση σου από Σίφνο στην Άνδρο. Λοιπόν αυτό που λες έχω την εντύπωση ότι είναι όντως παράνομο, όμως θα το κοιτάξω με ένα μέλος του ΠΥΣΔΕ που γνωρίζω και θα σου απαντήσω. Τώρα αν οι μέρες απασχόλησης είναι περισσότερο από τις ώρες ή αν για 4 ώρες σε πηγαίνει στο γραφείο για 2 ημέρες σίγουρα είναι παράνομο και πρέπει να δώσει υπερωρίες όπως γίνεται εδώ με μερικούς συναδέλφους που παίρνουν υπερωρίες τις ώρες εκτός γραφείου. Γνωρίζω περίπτωση δυστυχώς εκβιασμού που κάποιος κάνει 5 ημέρες γραφείο και 2 ημέρες σχολείο δεν παίρνει υπερωρίες και του είπαν αν κάνει το παραμικρό θα χάσει και τα μόρια του νησιού που παίρνει. Δεν είναι ευτυχώς (δυστυχώς για τον συνάδελφο) πληροφορικής ο συνάδελφος, δυστυχώς έχουμε πατώσει υπηρεσιακά και πρέπει να αντιδράσουμε. Εγώ Γιάννη θα είμαι αρωγός βοήθειας σε οποιοδήποτε μου καταγγείλει περιστατικό παρανομίας που άπτεται της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έχω την αρμοδιότητα θα παρέμβω απαιτώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε κόστος.

στη/στο Kleanthis απάντησε...
Αγαπητή η Αγαπητέ συνάδελφε kleanthis λυπάμαι πολύ αλλά αφού κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία θεωρώ ότι είναι περιττό να απαντώ σε ανώνυμους που μόνο κριτική κάνουν και η στάση τους δείχνει ότι πιθανώς να είναι χειρότεροι των κρινόμενων και σίγουρα μικρόψυχοι.