Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

TO BLOG ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Συνάδελφοι ξεκινώντας η νέα χρονιά διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα στον κλάδο μας αρχής γενομένης με τις ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ και μετά με τις ανακλήσεις του τριώρου από τους υπεύθυνους ΣΕΠΕΗΥ των ΣΕΚ. Κάτω από αυτήν την κακή εικόνα ενός "Μαύρου Σεπτέμβρη" θα ήθελα να ξεκινήσουμε την επικοινωνία μας. Θα θέτονται ζητήματα τα οποία θα συζητάμε και ευελπιστώ να βρίσκονται λύσεις σ' όλα τα θέματα επιστημονικά, παιδαγωγικά, διοικητικά και όποια άλλα νομίζουμε ότι έχουν ενδιαφέρον με τον κλάδο μας και την ειδικοτητά μας.
Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι βλέπω πολλούς συναδέλφους να βρίσκονται σε γραφεία και δεν θέλουν να ξεκουνήσουν, τους ενημερώνω ότι αυτό σε βάθος χρόνου είναι εις βάρος τους και κάποια στιγμή θα χρειαστούν την εμπειρία αλλά και την προυπηρεσία σε τάξη και τοτε θα καταλάβουν το σφάλμα τους αλλά τότε θα είναι πού αργά, ας πάρουν κάποιες ώρες (2 -4 είναι πολυ καλά) σε ένα σχολείο είναι πολύ καλά για εμπειρία και προϋπηρεσία.
Επίσης ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους κυρίως νεοδιόριστους ότι πηγαίνοντας σε κάποιο σχολείο ο διευθυντής τους φορτώνει ΟΛΕΣ τις εργασίες που έχουν να κάνουν με Η/Υ. Αυτό είναι άδικο αφ' ενός και αφετέρου όσοι το δέχονται δημιουργούν ένα κλίμα για τους επόμενους που θα γίνει αφόρητο αφού διοικητικοί υπάλληλοι δύσκολα θα προσληφθούν στα σχολεία. Βέβαια ο υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ βάση τις εγκυκλίου Γ7/100084/25-7-2008 (ανακοινοποιημένη στο ορθό στις 15-09-2008) δεν αναλαμβάνει καμμιά εργασία εκτός εφημεριών. Εχει όμως την υποχρέωση να συντονίζει τις εργασίες ΤΠΕ στην σχολική μονάδα αλλά και να εκπαιδεύει κανένα άλλο συνάδελφο χωρίς πιστοποίηση σε ΤΠΕ για να αναλάβει κάποια εργασία όταν στην σχολική μονάδα δεν υπάρχει κανείς συνάδελφος με πιστοποίηση σε ΤΠΕ. Οι συνάδελφοι που έχουν πιστοποίηση σε ΤΠΕ έχουν υποχρέωση να αναλάβουν εργασίες και αυτοί.
Αναμένω σχόλια και απόψεις για τα παραπάνω ή για νέα θέματα πουθα υποβάλεται εσείς.

7 σχόλια:

Αναστασία Κατρανίδου είπε...

Αγαπητέ Σύμβουλε,
καλή χρονιά!

Δυστυχώς ακούω από εσάς σχόλια για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ19-20 που βρίσκονται στα γραφεία, παρόλο που γνωρίζετε πολύ καλά ότι πλέον δεν υπάρχουν θέσεις σε σχολεία για εμάς.
Ήμουν 2 χρόνια σε πολύ μακρινό νησί από τον τόπο μου (504χλμ+128ναυτ.μίλια) και παρόλα αυτά ήμουν σε γραφείο.
Εννοείται ότι πρέπει κάθε χρόνο να προσπαθώ να πάρω κάποια απόσπαση για να μη καταλήξω στην οργανική μου θέση. Μετάθεση / Απόσπαση σε σχολείο είναι κάτι πολύ μακρινό, οπότε αναφερομαι σε απόσπαση σε γραφεία.
Μακάρι ο τόπος μου να ήταν ένα από αυτά τα νησιά, να βρίσκομαι στο σπίτι μου με την οικογένεια μου, χωρίς έξοδα και συνεχείς μετακινήσεις, αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν είμαι..

Συναδερφικά,
Αναστασία

Teo Bous είπε...

Πρόσφατα τηλεφώνησα στο σχολείο όπου ειμαι τοποθετημένος (το σχολείο οπου υπηρετώ βρίσκεται σε άλλο νησί) για να αιτηθώ μια βεβαίωση αποδοχών οπως δικαιούμαι. Εκτός από την συμπεριφορά "τσιφλικά" που συνάντησα εκ μέρους της δι-ευθυντριας του σχολείου, με απάντησε στο αίτημα μου οτι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί για τον εξής ΓΕΛΙΟ λόγο: "ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟ" όπως χαρακτηριστικά με είπε. Αυτό δείχνει την τάση πολλών συναδέλφων να φορτώνουν στον ΠΕ19-20 οτιδήποτε έχει σχέση με Η/Υ γιατί εμείς "δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε" όπως χαρακτηριστικά λένε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια από την δειύσδηση της ΒΑΣΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Η/Υ στα σχολεία, πιστοποιήσεις στις ΤΠΕ αλλά ακόμη όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Θεόδωρος, ΠΕ19

GMARAGKOS είπε...

Κύριε Αντρέα, εύχομαι η προσπάθεια που ξεκινάτε σήμερα με την δημιουργία αυτού του ιστολογίου να πιάσει τόπο και να αποτελέσει ένα ουσιαστικό και ανοικτό βήμα διαλόγου για όλους τους Πληροφορικούς των Κυκλάδων.
Σχετικά με το πρώτο θέμα που θίξατε, θα ήθελα να σας επισημάνω και μια ακόμα περίπτωση «ετεροαπασχόλησης» Πληροφορικών σε Γραφεία, η οποία δυστυχώς με αφορά και προσωπικά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν Διευθυντές Γραφείων Δ.Ε. οι οποίοι αναγκάζουν συναδέλφους που δεν συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους, να εργάζονται κάποιες μέρες στο Γραφείο για συμπλήρωση ωραρίου, χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη διάθεση από το ΠΥΣΔΕ. Ρωτάω λοιπόν κατά πόσο αυτή η συμπλήρωση είναι νόμιμη και τι μπορεί να κάνει ένας Πληροφορικός για να διεκδικήσει το δίκιο του; Επίσης θα ήθελα να ακούσω και την άποψη άλλων συναδέλφων που βρίσκονται σε παρόμοια θέση σε άλλα νησιά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Μαραγκός Ιωάννης
Μηχανικός Η/Υ @ Πληροφορικής, ΠΕ19
Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου

Kleanthis είπε...

Καλησπέρα

Αγαπητέ σύμβουλε, μην κατηγορείτε τους συναδέλφους πληροφορικούς εάν στα γυμνάσια τα παιδιά κάνουν 3 ώρες Αρχαία και 1 ώρα Πληροφορική. Καλύτερα εσείς και οι υπόλοιποι σύμβουλοι πληροφορικής να επικεντρωθείτε στο πως θα κάνουμε το μάθημα της πληροφορικής τις ώρες που πρέπει και όπως πρέπει(ε όχι 3 ώρες αρχαία τον 21ο αιώνα και η πληροφορική μάθημα επιλογής στο λύκειο χωρίς να μετράει στο βαθμό και χωρίς να δίνουν εξετάσεις...εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί) και όχι με το αν προτιμούν αρκετοί συνάδερφοι τα γραφεία (δεν νομίζω να καίγεται κανείς τόσο να πάει Θηρασιά, Σίκινο ή Ανάφη...και εννοώ οιουδήποτε κλάδου). Όσο για τα γραφεία...ξέρετε πολύ καλά ότι οι προϊστάμενοι σίγουρα προτιμούν να έχουν πληροφορικούς γιατί είναι καλύτερα καταρτισμένοι και πολύ πιο ικανοί για τις εργασίες των γραφείων τους...για να λέμε και την αλήθεια. Που άραγε θα βρουν προγραμματιστή, τεχνικό (όχι μόνο για υπολογιστές) και γραμματέα στην συσκευασία του ενός; Οι περισσότεροι προερχόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα και νομίζω ότι αυτό που ζητάμε είναι να πάμε σε ΣΧΟΛΕΙΟ, να κάνουμε το μάθημα μας και να είμαστε ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Το εάν δεν κάνουμε όλοι ακριβώς αυτό...πρέπει να το ρωτήσετε αλλού και όχι σε εμάς.

SxolSymPe-tsepan είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι απαντώ στα 4 πρώτα ερώτηματα :

στην Αναστασία Κατρανίδου απάντησε...
Αγαπητή Αναστασία ειλικρινά δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς, το δικό μου σχόλιο είναι ότι όσοι είναι σε γραφεία για πολλούς και διαφόρους λόγους καλό είναι να επιζητούν κάποιες ώρες σε σχολείο για ΔΙΚΗ τους προϋπηρεσία τίποτα παραπάνω διότι γνώρισα άτομα ΠΕ19-20 που υπάρχουν 2-4 ώρες σε σχολείο και δεν πάνε καθόλου. Υπάρχει συνάδελφος που για 5 ημέρες διδασκαλίας έχασε το δικαίωμα να υποβάλει τα χαρτιά του για σχολικός σύμβουλος. Επίσης όσοι είναι σε γραφείο (5 ημέρες 8:00-2:30) και σε σχολείο μπορούν να πάρουν τις ώρες σαν υπερωρία ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ σε όσους δεν το κάνουν επικοινωνήστε μαζί μου να επιληφθώ προσωπικά του θέματος.

στον Μπούσιος Θ. απάντησε...
Αγαπητέ Θεόδωρε έχεις απόλυτο δίκιο για αυτές τις κακές συμπεριφορές όμως θα στο πω και μη με παρεξηγήσεις έχουμε και εμείς ευθύνη διότι για να σου πει αυτό η διευθύντρια σου σίγουρα κάποιος προηγούμενος από σένα είχε διαμορφώσει το ΚΛΙΜΑ για να θεωρεί δεδομένο ότι για να βγάλω την βεβαίωση αποδοχών θέλω πληροφορικάριο, παλαιότερα πως γινόταν όταν δεν είχαν πληροφορικάριο? Χειρόγραφα, να στο φτιάξει λοιπόν χειρόγραφα και είναι υποχρέωση της. Άσε που λέει και ψέματα διότι δεν έχει άτομο για τα μισθοδοτικά, δηλαδή δεν πληρώνει τους μόνιμους καθηγητές του σχολείου, αυτός υποχρεούται να κάνει και τις βεβαιώσεις. Να ένα επιπλέον δείγμα που ανεχόμαστε αν το ανεχόμαστε να κάνει άλλος τα μισθοδοτικά και άλλος να βγάζει τις βεβαιώσεις αποδοχών, απαράδεκτο. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν δυστυχώς συνάδελφοι (λίγοι ευτυχώς) που είναι ‘υποτελείς’ σε κάποιους διευθυντές διαμορφώνοντας κλίμα που ‘ψιθυρίζεται’ μεταξύ διευθυντών με κατάληξη να καπελώνουν ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ απαξιώνοντας τις κατακτήσεις του. Αυτοί δυστυχώς οι συνάδελφοι υπάρχουν και στις Κυκλάδες και ντρέπομαι για λογαριασμός τους. Το άκρο άωτον τις υποκρισίας τους είναι ότι κάνουν ενίοτε και αυστηρή κριτική εναντίον των πάντων (συμπεριλαμβανομένου και εμού, όχι ότι δεν πρέπει να μου κάνουν κριτική την θέλω καλοπροαίρετη και κακοπροαίρετη διότι στην ζωή μου έμαθα να δέχομαι την κριτική από όπου και αν προέρχεται, την μόνη που δεν ανέχομαι είναι η ανώνυμη διότι δείχνει μικροψυχία) αλλά όταν πρέπει να αποδείξουν αυτό που κατακρίνουν γίνονται χειρότεροι των κατακριτέων, διότι ισχύει αυτό που έλεγε ο Τσε Γκεβάρα ‘Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται’ και αυτοί δεν έκαναν ούτε πρόκειται να κάνουν τίποτα ποτέ τους.
στο GMARAGKOS απάντησε...
Αγαπητέ Γιάννη χαίρομαι καταρχάς που έκανες την μετακίνηση σου από Σίφνο στην Άνδρο. Λοιπόν αυτό που λες έχω την εντύπωση ότι είναι όντως παράνομο, όμως θα το κοιτάξω με ένα μέλος του ΠΥΣΔΕ που γνωρίζω και θα σου απαντήσω. Τώρα αν οι μέρες απασχόλησης είναι περισσότερο από τις ώρες ή αν για 4 ώρες σε πηγαίνει στο γραφείο για 2 ημέρες σίγουρα είναι παράνομο και πρέπει να δώσει υπερωρίες όπως γίνεται εδώ με μερικούς συναδέλφους που παίρνουν υπερωρίες τις ώρες εκτός γραφείου. Γνωρίζω περίπτωση δυστυχώς εκβιασμού που κάποιος κάνει 5 ημέρες γραφείο και 2 ημέρες σχολείο δεν παίρνει υπερωρίες και του είπαν αν κάνει το παραμικρό θα χάσει και τα μόρια του νησιού που παίρνει. Δεν είναι ευτυχώς (δυστυχώς για τον συνάδελφο) πληροφορικής ο συνάδελφος, δυστυχώς έχουμε πατώσει υπηρεσιακά και πρέπει να αντιδράσουμε. Εγώ Γιάννη θα είμαι αρωγός βοήθειας σε οποιοδήποτε μου καταγγείλει περιστατικό παρανομίας που άπτεται της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έχω την αρμοδιότητα θα παρέμβω απαιτώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε κόστος.
στη/στο Kleanthis απάντησε...
Αγαπητή η Αγαπητέ συνάδελφε kleanthis λυπάμαι πολύ αλλά αφού κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία θεωρώ ότι είναι περιττό να απαντώ σε ανώνυμους που μόνο κριτική κάνουν και η στάση τους δείχνει ότι πιθανώς να είναι χειρότεροι των κρινόμενων και σίγουρα μικρόψυχοι.

Kleanthis είπε...

kleanthis = Κλεάνθης Δαμιανίδης (ΠΕ19). 2 χρόνια Θηρασία, 1 χρόνος 3ο Γρ. ΔΔΕ Κυκλάδων, εφέτος ΕΠΑΛ Θήρας με απόσπαση από ΠΥΣΔΕ Ημαθίας. Θα μπορούσατε να απαντήσετε και να ζητήσετε να σας πω ποιος είμαι...δεν το κρατάω κρυφό. Αυτό το "...χειρότεροι των κρινόμενων και σίγουρα μικρόψυχοι" το αντιπαρέρχομαι γιατί σκοπός μου δεν είναι ούτε να σας κρίνω, ούτε να σας "την πω". Καταλάβετε κι εσείς όμως ότι κατηγορίες για το τι κάνουμε στα γραφεία ακούμε συχνά (δημοφιλής καραμέλα) από συναδέρφους του γραφείου που εάν δεν υπήρχαν οι ΠΕ19-20 θα περνούσαν αρκετά δύσκολα, αλλά το θράσος πλεονάζει στο χώρο της εκπαίδευσης. Η συνάδερφος Αναστασία Κατρανίδου (είχα την τύχη και την τιμή να είμαστε μαζί στο γραφείο) μπορεί να σας περιγράψει αρκετές "ταρζανιές" έμπειρων, παλαιών και άξιων συναδέρφων...

SxolSymPe-tsepan είπε...

Αγαπητέ Συνάδελφε Κλεάνθη Δαμιανίδη,
Αν απάντησα τόσο επιθετικά είναι επειδή ήταν ανώνυμο και έχω κακη εμπειρία από ανώνυμα σχόλια. Θεωρώ συνήθως ότι αυτοί που κρύβονται είναι περίπου σ' αυτά που κατονομάζω. Βλέπω ότι η δική σου ενέργεια δεν είχε την πρόθεση της ανωνυμίας και σου ζητώ συγγνώμη που σε πείρε ή 'μπάλα'.
Τώρα σ' αυτά που γράφεις με τα Αρχαία δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω με σιγουριά αλλά το θέμα τις γλώσας είναι πού σημαντικό και ειδικά στην Ελλάδα με τον πλούτο που διαθέτει η γλώσσα μας. Εγώ όμως σου λέω ότι ήδη έχουμε ζητήσει από το ΥΠΕΠΘ, όλοι οι 26 σχολικοί σύμβουλοι πληροφορικής, αύξηση των ωρών στο Γυμνάσιο και αποδέσμευση του μαθήματος από την Τεχνολογία, τα μαθήματα του Λυκείου τα επιλογής να γίνουν γραπτώς ή εργαστηριακώς εξεταζόμενα και τέλος οι Εφαρμογές Η/Υ και Πληροφορικής να γίνουν μαθήματα γενικής παιδείας στην Α και Β τάξη του Λυκείου. Η απάντηση του ΥΠΕΠΘ ήταν οι ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. Οι συνάδελφοι υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ παλιώτεροι και νεώτεροι έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τα ότι ο ΠΕ19-20 τα αναλαμβάνει ΟΛΑ και είναι πολύ δύσκολα να το αναστρέψουμε άμεσα. Οταν υπάρχει ΑΠΟΦΑΣΗ που λέει ότι ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕΠΕΗΥ δεν ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ καμία εργασία εκτός εφημεριών και όλοι σχεδόν στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ τα έχουν ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΛΑ οικιοθελώς ή 'ψαρώνουν' και δεν επικοινωνούν με τον σχολικό σύμβουλο για να του θέσουν το πρόβλημα και να βρεί αν μπορεί μια λύση. Ο Σ.Σ.Π δεν έχει μόνο την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των ΠΕ19-20 έχει και την ευθύνη να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ. Όσες περιπτώσεις επικοινώνησαν μαζί μου ΛΥΘΗΚΕ το πρόβλημα άλλες φορές εύκολα και άλλες φορές δια 'πυρός και σιδήρου' αλλά λύθηκε. Σε περιπτώσεις που ζήτησα να παρέμβω βλέποντας την συμπεριφορά κάποιων διευθυντών μου ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ από το συνάδελφο σε έντονο τρόπο, δηλάδη προτίμησαν 'σκλάβοι' (ας μου επιτραπεί ο όρος) και βάζοντας τον κλάδο σε περιπέτειες διότι μάλλον 'ετσι τους αρέσει', δηλάδή εγώ πρέπει να τους αναφέρω ΟΛΟΥΣ διευθυντές και συναδέλφους ΠΕ19-20? Δεν θα το κάνω αλλά από φέτος θα ξεκινήσω και μέχρι του χρόνου πιστεύω ότι ο υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ και καθηγητής ΠΕ19-20 θα έχουν την αξιοπρεπή αντιμετώπιση που τους αρμόζει είτε το θέλουν οι διευθυντές είτε δεν το θέλουν ακόμη και αν χάσω την μάχη αλλά είμαι σίγουρος ότι τον πόλεμο θα τον κερδίσω αν και εσείς στηρίξετε την προσπάθεια μου να εφαρμοστούν οι ΝΟΜΙΜΕΣ αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ.
Θα χαρώ πολύ να συνεχίσουμε αυτή την κριτική επικοινωνία. Θα ζητήσω να μου συγχωρέσης την επιθετικότητα μου στο πρότερω σχόλιο μου, αλλά σου εξήγησα και ζητώ να το κατανοήσεις.