Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

ΝΑ ΖΕΙΣ, ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ & ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ

Ξεκινώντας να γράψω αυτό το κείμενο θυμήθηκα αυτό το εξαίσιο βιβλίο του LEO BUSCALIA που όσοι δεν το έχουν διαβάσει θα κερδίσουν πολλά αν το διαβάσουν. Βέβαια είναι κάποιοι είτε το διαβάσουν είτε όχι θα είναι πάντα αυτοί που θα αποτελούν την εξαίρεση διότι η ίντριγκα, το πισώπλατο μαχαίρωμα θα το έχουν πάντα έτοιμο, αυτοί που δεν έχουν δημιουργήσει τίποτα και δεν έχουν κάνει τίποτα αλλά επειδή είναι καλοί οσφιοκάμπτες όλοι τους χρησιμοποιούν. Δυστυχώς στην ευρυθμή λειτουργία της κοινωνίας μας αυτοί περιέργως στην Ελλάδα αποτελούν σε μεγάλο αριθμό τους decision makers όταν σε άλλα κράτη αποτελούν το τίποτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα το άκρον άωτον της ανεπάρκειας είναι προτέρημα όταν παντού είναι μίασμα. Επείδη στη ζωή μετράνε ΜΟΝΟ αυτοί που δημιουργούν και όχι οι "τίποτα" (nullita στα ιταλικά). Ευτυχώς όλοι αυτοί οι "τίποτα" έχουν εφήμερη επιτυχία και μετά πέφτουν στον καιάδα της ανυπαρξίας και της ανυποληψίας. Όπως έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι "Ανήθικος είναι αυτός που έμαθε να έχει πλούτο χωρίς μόχθο, πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, γνώση χωρίς χαρακτήρα, εμπόριο χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά και λατρεία χωρίς θυσία". Βέβαια όποιος αντισταθεί σε αυτήν την αντίληψη του "τίποτα" αντιμετωπίζει αυτό που πάλι ο Μαχάτμα Γκάντι είπε "Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολέμουν και μετά νικάς". Εγω σε αυτό συμπληρώνω κάτι από Τσε Γκεβάρα "δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς αγώνα, χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται" που πολλοί από τους "τίποτα" συμφωνούν δήθεν φραστικά και πολιτικά άλλα πράτουν διαφορετικά. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για τους "τίποτα" και τους δημιουργικούς αγωνιστές οραματιστές που έχουν να επιδείξουν έργο στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή τους. Ένα ανώνυμο ρητό που δείχνει πως πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι "τίποτα" είναι, "Ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε λησμονεί, ο αφελής συγχωρεί αλλα και λησμονεί, ο Σοφός όμως Συγχωρεί αλλά δεν Λησμονεί.
Θα κλείσω με κάτι δικό μου που έχει βγεί από την προσωπική εμπειρία μου "οι βλακίες και το κυριλικι πληρώνεται". Το τίμημα για τους "τίποτα" όπως είπαμε είναι η πτώση στον καιάδα της ανυπαρξίας και της ανυποληψίας όταν δεν είναι αναγκαιοί ενώ οι δημιουργικοί οραματιστές τότε λάμπουν πολύ περισσότερο τυφλώνοντας τους "nullita".
Θα κλεισω με μερικές Κρητικές μαντινάδες για αυτούς που έχουν αξιοπρέπεια, ειλικρίνια, όραμα, δημιουργικότητα, έργο, ήθος, ανθρωπιά, συναίσθημα και οι δημιουργικές καινοτομίες τους λάμπουν και φωτίζουν παντοτινά ενώ διακρίνονται από πράξεις λεβέντικες και αντρίκιες. Σε αυτούς δε χωρούν οι πλειάδες των οσφιοκαμπτών της Ελληνικής κοινωνίας που είναι μέσα σε όλες τις εξελιξείς δυστυχώς αλλά ευτυχώς εφήμερα και ότι βλάπτεται από αυτούς ας πρόσεχαν αυτοί που τους χρησιμοποιούν η τους επιλέγουν.

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

Ψάχνεις και ψάχνεις για να βρεις ανθρώπινες αξίες
Μα σου τις κρύβουνε βαθιά του κόσμου οι κακίες

Μέχρι το τέρμα τση ζωής απ’ τση τιμής το δρόμο
Όποιος δεν εξεστράτισε δεν τονε φθείρει ο χρόνος.

σ" αυτή την ψεύτρα την ζωή τίποτα δεν κερδίζεις
μονάχα μερικές στιγμές την ώρα που γλεντίζεις

Το άδικο εγεννήθηκε πριχού να γεννηθούμε
Κι όπου κι αν πάμε, σύντεκνε, ομπρός μας θα το βρούμε.

Ο ξάστερος ο ουρανός ν" αστράψει δε φοβάται
Κι ο άνθρωπος ο καθαρός φόβο δε συλλογάται.

Κάλεσμα κάνω στσι καιρούς και θα ‘μαι από τσι πρώτους
Ν’ αντισταθώ να μη χαθεί το αίσθημα απ’ τσ’ αθρώπους.

Όσο πιο δύσκολοι καιροί ακόμη και να ‘ρθούνε
Στο μονοπάτι τση τιμής διαβάτη θα με βρούνε.

Για την αξιοπρέπεια και τη ζωή μου δίνω
για κείνο και το δίκιο μου σαν έχω δεν τ"αφήνω

Εγω ‘μαι ‘νους αντάρτη γιος κρητικαναθρεμένος
Κι από μικρός στη λευτεριάς τ’ αντάρτικο γραμμένος.

Ενα πουλί μες στο κλουβί που λεφτεριά στεράται
σαν κελαηδεί, δεν κελαηδεί μόνο παραπονάται

Πουλιά που έχουνε φτερά τα ανοίγουν και πετούνε
Ψεύτικα είναι τα φτερά σ αυτούς που προπατούνε

Έχω καρδιά περήφανη και όπου αγαπά κατέχει
Μα έχει και σ’ απόσταση όποιο δεν τη προσέχει

Κρήτη πατρίδα μας γλυκιά χιλιοτραγουδισμένη
κάτεχε πως σε νοσταλγούν ούλοι οι ξενιτεμένοι

"Με πολύ αγάπη και συμπάθεια σε όλους αυτούς που αγωνίζονται
για ένα καλύτερο αύριο συγκρουόμενοι με τους "τιποτα".
"
Τσεπ_Αν

Δεν υπάρχουν σχόλια: